Tips och råd

För att du ska kunna skydda din hörsel förutom att använda dig av ett hörselskydd som du har valt är det bra att använda fler sätt och det behöver inte kosta massor med tid eller pengar.

Skador på hörseln är faktiskt ett stort hälsoproblem. Det är mer än 1,3 miljoner personer i Sverige som har någon form av hörselnedsättning. Dessutom lider lika många svenskar av tinnitus som också innebär att hörseln kan bli påverkad.

Bovarna till dessa hörselnedsättningar är det höga buller, musiken och ljudnivåer på arbetsplatser, som ligger bakom nedsatt hörsel och tinnitus. Men nu har forskare kommit fram till hur du kan göra för att skydda personer som blir utsatta för höga ljud och göra att de inte behöver få några bestående hörselskador.

Det är till exempel att äta antioxidanten acetylcystein som finns bland annat i medicin som verkar slemlösande. Dessa kan ge ett visst skydd mot bullerskador. Annars finns det andra goda råd och tips som du kan göra.

Exempel:

  • Använd öronproppar eller hörselskydd om du vet att du ska befinna dig bland högt ljud, exempelvis på en konsert eller under träningsskytte.
  • Att inte ha så hög musik i hörlurarna till mobilen eller mp3-spelaren, speciellt under träning eller någon annan fysisk aktivitet. Forskarna har nämligen hittat ett samband med att när temperaturen på kroppen ökar, blir öronen extra känsliga.
  • Var noga med att ta hand om din fysiska hälsa. Genom att äta riktigt kost som frukt och grönt, samt ha en bra kondition gör att det påverkar hörsel bland annat.
  • Ta även hand om din psykiska hälsa. Stress och utmattning eller att du sover dåligt, samt är deprimerad ökar risken att få tinnitus.
  • Sluta röka. Rökning ökar riskerna till att påverka hörseln.
  • Vissa läkemedel kan också göra att du hör sämre, då framför allt cellgifter.

Dessa var bara några få tips och råd som gör att du kan vara rädd om din hörsel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *