Aktiva hörselskydd

Aktiva hörselskydd är egentligen elektroniska hörselkåpor som har en elektronisk funktion inbyggd i själva kåporna. Den elektroniska funktioner gör att de upptäcker och spårar obehagligt höga ljud som finns i omgivningen med hjälp av två mycket känsliga mikrofoner som sitter på utsidan av kåporna.

Sedan omvandlas det höga ljudet via små högtalare, till ett ofarligt ljud för öronen inne i hörselskyddet, vilket i slutändan gör att det är ett bekvämt och effektivt hörselskydd. I och med att du använder dig av ett aktivt hörselskydd, gör det att du kan kommunicera med andra och höra kommandon utan att behöva ta av dig skydden, detta även om det finns andra som skjuter i närheten.

Att använda sig av aktiva hörselkåpor under jakt är inga problem eftersom de är designade så att allt ljud upp till ca 80 decibel kommer att höras genom skyddet. De decibel som överstiger gränsen kommer att dämpas och skyddar hörseln.

Därför kommer du som jägare att kunna höra när hundarna skäller och börjar närma sig, samtidigt som det går alldeles utmärkt att kunna höra kvistar och grenar brytas bland buskar och träd, när viltet är på väg emot dig där du sitter på ditt pass.

Ute i handeln finns åtskilliga olika märken av aktiva hörselskydd med olika funktioner. Det kan vara allt från att de har olika typer av byglar så som hjäss- eller nackbygel och stoppningen runt öronen kan skilja sig åt. Hörselskydden kan vara vikbara och mikrofonerna är vattentäta och tål om du skulle stå ute i hällregn.

Det är egentligen bara att prova sig fram för att hitta det aktiva hörselskydd som passar dig bäst och uppfyller alla behov som du kan tänkas ha. Det finns mycket information ute på internet om du vill ha mer kunskap om dessa skydd, vilket gör att du kan göra rätt val till sist utan att riskera din hörsel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *